Σαν σήμερα...


Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου. Ενός ανθρώπου που – όπως γράφτηκε – «αγαπήθηκε πολύ και μισήθηκε εξίσου πολύ». Ενός ανθρώπου όμως, αναμφισβήτητα χαρισματικού, ο οποίος σε «κέρδιζε επικοινωνιακά». Χαμογελαστός και αυθόρμητος, με μία παιδική αφέλεια που σε έκανε να τον θαυμάζεις (ακολουθεί video με μια από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις).

Οι κινήσεις του καλύπτονται τηλεοπτικά σχεδόν καθημερινά. Τα κηρύγματά του γίνονται συνθήματα και συζητώνται παντού. Η επαφή που έχει με τους ανθρώπους – κυρίως με τους νέους – ταράσσει τα μέχρι τότε ήρεμα νερά της γενικότερης Εκκλησιαστικής ζωής.

Αναμφισβήτητα λοιπόν ο μακαριστός Χριστόδουλος, υπήρξε άνθρωπος χαρισματικός, με χιούμορ και μεγάλη μόρφωση. Ιδιαίτερη μέριμνά του είναι η νεολαία και το κάνει σαφές από τον επιβατήριο λόγο του.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή στις 5:30 περίπου τα ξημερώματα της 28ης Ιανουαρίου 2008. Δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα και ύστερα από επτά περίπου μήνες μάχης με την επάρατη νόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, οδεύει προς την θριαμβεύουσα Εκκλησία.

Ο τρόπος που αντιμετώπισε την ασθένειά του, υποδειγματικός. Άλλους τους εξέπληξε και άλλους τους ενδυνάμωσε.

Τα πρώτα σημάδια κόπωσης φαίνονται στην επίσκεψή του στην Έδεσσα. Στις 9 Ιουνίου εισέρχεται στο Αρεταίειο και εκεί γίνονται οι πρώτες διαγνώσεις που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μένει αρκετό καιρό, αλλά εξέρχεται αισιόδοξος.

Μετά από πολλές συζητήσεις, συσκέψεις και ιατρικά συμβούλια, ως μοναδική λύση επιλέγεται η μεταμόσχευση. Μια επέμβαση την οποία ανέλαβε τελικά να κάνει ο διεθνούς φήμης γιατρός του δρ. Ανδρέας Τζάκης, στο Μαϊάμι των Η.Π.Α.

Πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα για την μεταμόσχευση που θα έκανε στην Αμερική, είχε δηλώσει: «Αν θέλει ο Θεός, θα ταξιδέψω στην Αμερική και στο Μαϊάμι στις 18 Αυγούστου. Θα ενταχθώ αμέσως σε ένα πρόγραμμα προετοιμασίας και ιατρικών εξετάσεων μέχρι την ημέρα της μεταμόσχευσης».

Η αισιοδοξία του, παραμένει παραδειγματική και η αγάπη του προς του λαό του Θεού παραμένει ισχυρή: «Η υπόσχεσή μου είναι μία και θα την τηρήσω» είπε. «Θα επιστρέψω δυνατός για να συνεχίσω να τον διακονώ μέσα στην Εκκλησία του Χριστού».

Πενήντα μέρες στο Μαϊάμι υπέμεινε καρτερικά – παρά τις μικρές στιγμές ψυχολογικής κατάπτωσης – να βρεθεί το μόσχευμα που θα του χάριζε και πάλι την υγεία του. Οι σκέψεις του εκείνη την εποχή ήταν πρώτον να πετύχει η επέμβαση και δεύτερον να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα που τόσο είχε νοσταλγήσει.

Το μόσχευμα βρίσκεται από υγιέστατο νεαρό δότη θύμα τροχαίου και τα ξημερώματα της Δευτέρας 8ηςΟκτωβρίου 2007 εισάγεται στο χειρουργείο για μεταμόσχευση ύπατος από την Ιατρική ομάδα του δρ. Ανδρέα Τζάκη. Μία πολύωρη διαδικασία η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί περίπου στις 5:00 το απόγευμα.

Όλη η Ελλάδα περιμένει και προσεύχεται να πάνε όλα κατ’ ευχήν. Δυστυχώς όμως η μεταμόσχευση δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας μεταστάσεων στον οργανισμό του.

Ο γιατρός του, Ανδρέας Τζάκης, δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε από την αρχή πλήρη γνώση της καταστάσεως και ερωτηθείς για την πορεία του επεσήμανε: «Ο Αρχιεπίσκοπος, μας έχει εκπλήξει και στο παρελθόν. Δεν θα μας εξέπληττε εάν πήγαινε καλύτερα από ότι διαφαίνεται τώρα».

Εξερχόμενος από το νοσοκομείο Τζάκσον Μεμόριαλ, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την επιθυμία να γυρίσει στην πατρίδα που τόσο την είχε νοσταλγήσει. «Η ανάγκη με κρατάει εδώ» είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας όλους για την συμπαράστασή τους.

Η ημέρα της ονομαστικής του εορτής (21 Οκτωβρίου) τον βρίσκει στο Μαϊάμι. Εκεί παρέστη συμπροσευχόμενος στην Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας.

Μιλώντας στους πιστούς κάνει λόγο για τα όσα μπορούν να συμβούν στον κάθε άνθρωπο και τους καλεί να μην χάνουν το θάρρος τους και την πίστη τους στο Θεό. Με δάκρυα στα μάτια, βρίσκει το κουράγιο και μιλάει για τις ανθρώπινες αξίες και τη θέληση για ζωή.


Οι ημέρες περνούν και το ένα από τα δύο όνειρα του Αρχιεπισκόπου εκπληρώνεται. Έρχεται η ημέρα που επιστρέφει στην Ιθάκη του όπως χαρακτηριστικά είπε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007, φτάνοντας στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ύστερα από 68 ημέρες παραμονής στην Αμερική.

Σε επόμενες δηλώσεις του, ευχαριστεί και πάλι όλους όσοι του συμπαραστέκονται στο δύσκολο αγώνα του. «Επέστρεψα για να συνεχίσω τον αγώνα που έχω αρχίσει. Σε αυτό τον αγώνα μου συμπαραστέκεστε όλος ο Ελληνισμός» τονίζει και συμπληρώνει: «Σας ευχαριστώ όλους για τα αισθήματά σας απέναντί μου, τα οποία μου δίνουν κουράγιο για να συνεχίσω έναν αγώνα που είναι δύσκολος. Ελπίζω όμως να τον κερδίσω. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, ξεκινώντας από την Ελληνική Κυβέρνηση που δεν εφίστη κόπων και μου εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις στο Μαϊάμι. Ύστερα την Ιεραρχία, τον Ιερό κλήρο και όλους τους ευσεβείς ανθρώπου, οι οποίοι με τις επιστολές τους και τις ευχές τους, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους» .

«Είστε η φύτρα του γένους μας, οι άνθρωποι που στηριζόμεθα. Εσείς οι νέοι θα διδάξετε τα παιδιά σας και θα μεταφέρεται τη δάδα της πίστης μας, γιατί αυτή μόνο θα μας σώσει και θα εξασφαλίσει την ουσιαστική μας επιβίωση» λέει σε νέους και νέες από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι την παραμονή της πρωτοχρονιάς του έψαλλαν τα κάλαντα στην αρχιεπισκοπική κατοικία.

Οι πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς είναι πιο δύσκολές. Οι γιατροί επιμένουν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μεταστάσεις όγκων. Ο Αρχιεπίσκοπος όμως αρνείται και θέλει να παραμείνει στο σπίτι. Έτσι, στις 14 Ιανουαρίου οι γιατροί εκδίδουν νέο ιατρικό ανακοινωθέν, στο οποίο τονίζουν την περαιτέρω επιδείνωση της υγείας του. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει.

Την ημέρα των γενεθλίων του (17/01), η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, παρουσιάζει περαιτέρω επιδείνωση. Εκείνη την ημέρα συμπλήρωνε τα 69 του χρόνια.

Τις τελευταίες αυτές ημέρες, βρισκόταν πολλές ώρες καθημερινά σε κατάσταση βυθιότητας, έχοντας πλέον χάσει το αίσθημα της πείνας, ενώ η επικοινωνία με το περιβάλλον του γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, 28 Ιανουαρίου, στις 5:15, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναπαύθηκε εν Κυρίω, βυθίζοντας τη χώρα σε τριήμερο Εθνικό πένθος.

Στις 7:20 το πρωί η σoρός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, μεταφέρετε από την αρχιεπισκοπική κατοικία στο λαϊκό νοσοκομείο Αθηνών προκειμένου να υποβληθεί σε νεκροψία. Εκεί, ομάδα κληρικών, ενέδυσε τον μακαριστό με τα Αρχιερατικά Άμφια.

Στη συνέχεια, η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, μεταφέρθηκε στην Μητρόπολη Αθηνών όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Χριστοδούλου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, αιωνία η μνήμη.


Οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου το 1998
Καλύπτονται από όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου για την εκλογή Αρχιεπισκόπου είναι έκδηλο (ακολουθεί σχετικό video από την εκλογή και την ενθρόνιση). 
 
Το τυπικό εκλογής προβλέπει την τέλεση Θείας Λειτουργίας, Ιερουργούντος του νεοτέρου τη τάξη Μητροπολίτου, όπου εκείνη την περίοδο ήταν ο Σεβασμίωτατος Μητροπολίτης Μάνης. Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, οι Αρχιερείς – μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκλέγουν στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αθήνας, κεκλισμένων των θυρών και παρουσία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Γεράσιμος Αρσένης), Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος τον από Δημητριάδος Χριστόδουλο. 

Ήταν η πρώτη ελεύθερη και εντελώς δημοκρατική εκλογή Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά την μεταπολίτευση. 

Στην πρώτη ψηφοφορία, σε σύνολο 76 ψηφισάντων (απουσίαζε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης), έλαβαν: Δημητριάδος Χριστόδουλος 23 ψήφους, Θηβών Ιερώνυμος 21, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος 13, Βρεσθένης (νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής) Δημήτριος 6, Ιωαννίνων Θεόκλητος 4, Μεγάρων και Σαλαμίνος 4, Πισιδίας Μεθόδιος 2, Ζιχνών Σπυρίδων 2, Κερκύρας Τιμόθεος 1, Λευκή 1. Ακολούθησε δεύτερη ψηφοφορία και στην Τρίτη και τελευταία, εκλέγεται με 45 ψήφους, νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο Δημητριάδος Χριστόδουλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου