Από την Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος στην Κέρκυρα (video)


Με την τέλεση Αρχιερατικού Συλλειτούργου το πρωί της Δευτέρας 12 Αυγούστου 2013 συνεχίστηκαν στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ενώ συμμετείχαν και οι Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Επίσκοπος Παμπρούσκ της Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος και ο οικείος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Ο ναός ήταν κατάμεστος από πλήθη προσκυνητών, μεταξύ των οποίων και πολλοί εκ της Ρωσίας.
Κατά την ομιλία του ο χοροστατών Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι είναι καιρός να ξαναβρούμε δρόμους πνευματικής αρετής στην εποχή μας, μελετώντας τη ζωή του Αγίου. Η ταπείνωση στην προσωπική ζωή, αλλά και η μετοχή μας στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μάς δίνουν τη δυνατότητα να ξαναβρούμε τον πνευματικό μας προσανατολισμό, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε τις αρχές της παραδόσεώς μας, όπως αυτές αποτυπώνονται στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας: την πίστη στο Θεό, την ενότητα μεταξύ μας, την απόφαση για από κοινού πορεία με γνώμονα την αγάπη, αλλά και το μπόλιασμα με ελπίδα στη νέα γενιά, η οποία καλείται να διδαχθεί μίαν άλλη πορεία από αυτήν που εφαρμόσαμε οι μεγαλύτεροι. Όπως επεσήμανε ο Μητροπολίτης Άρτης, αυτός είναι ο δρόμος που μας διδάσκει ο Άγιος Σπυρίδων. Και είναι ευλογία του Θεού η παρουσία και τα θαύματα που γίνονται στον κόσμο μας. Μας υπενθυμίζουν ότι υπάρχει Θεός και δεν μας εγκαταλείπει και την ίδια στιγμή ότι χρειάζεται να ξαναβρούμε ό,τι μας έλειψε, καθώς ακολουθήσαμε άλλους δρόμους ως κοινωνία. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε το λόγο του επισημαίνοντας το χρέος των γονέων απέναντι στη νέα γενιά, αλλά και όλων όσων επιθυμούν να λειτουργούν ως αυθεντικοί πατέρες να μην εξαντλούν τη μέριμνά τους στα υλικά αγαθά, αλλά να δείχνουν την αρετή.

Στον Εσπερινό της Δευτέρας 11 Αυγούστου 2013 χοροστάτησε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος. Με λόγο στοχαστικό επεσήμανε ότι από την εποχή και τον κόσμο μας απουσιάζει ο σκοπός της χριστιανικής ζωής που είναι η αγάπη. Η αγάπη επιτυγχάνεται μέσα από την απλότητα και την ταπεινότητα, κάτι που βίωσε ο Άγιος Σπυρίδων, για να αξιωθεί από τον Θεό της δωρεάς της θαυματουργίας. Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι χρειάζεται να ξαναβρούμε το πνεύμα της μαρτυρίας που υπήρχε στην πρώτη Εκκλησία και να μην επαναπαυόμαστε στη βεβαιότητα και την αυτάρκεια της πίστεως που δεν γίνεται όμως μήνυμα ζωής για τον κόσμο μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε στο τέλος των ιερών ακολουθών τους Μητροπολίτες που συμμετείχαν στην πανήγυρη του Αγίου και τόνισε ότι είναι σπουδαίο να δίδεται αυτή η μαρτυρία της πίστεως και της χαράς της κοινωνίας με τον Άγιο, καθώς οι Σεβασμιώτατοι, πέραν της προσωπικής τους μετοχής, μεταφέρουν την ευλογία του Αγίου στις επαρχίες τους και δίδουν το μήνυμα της αυθεντικής ενότητας και αγάπης εν τη πίστει που χαρακτηρίζει την αλήθεια της Εκκλησίας μας.




alt
alt
alt
alt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου