«Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου» η 5η Φεβρουαρίου


«Παγιδευμένοι στο δίκτυο οι έφηβοι», με «Επικίνδυνες επαφές στο διαδίκτυο»

Δύο άκρως ανησυχητικά ρεπορτάζ διαβάσαμε στον τύπο και τα αναδημοσιεύουμε προκειμένου να απιστήσουμε την προσοχή όλων στο θέμα της ανεξέλεγκτης χρήσης του internet από τα παιδιά. Μπορεί να είναι εύκολο να «παρκάρουμε» τα παιδιά μας στον Υπολογιστή (θυμίζουμε ότι το ίδιο γινόταν παλαιότερα με την τηλεόραση), αλλά η πράξη αυτή μπορεί να αποβεί, πολλές φορές επικίνδυνη.
Διαβάσαμε λοιπόν:

Δύο στους τρεις εφήβους, δηλαδή το 63%, επικοινωνούν με αγνώστους στο διαδίκτυο και το 45,7% αυτών έχει συναντήσει και στον φυσικό κόσμο κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο, σύμφωνα με αποτελέσματα μελέτης σε εφήβους επά χωρών της Ευρώπης (Ισλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Ελλάδα).

Ενας στους δέκα αναφέρει ότι η εμπειρία αυτή ήταν τραυματική. Το 60% έχει εκτεθεί σε σεξουαλικό περιεχόμενο κατά την ενασχόλησή του με το διαδίκτυο και το 32,8% αυτών χαρακτηρίζει την εμπειρά τραυματική.

Το 22% των εφήβων αναφέρει κάποια εμπειρία διαδικτυακού εκφοβισμού.

Πηγή: Η Καθημερινή
 


Ένας έφηβος είναι κλεισμένος στο δωμάτιό του. Στο κέντρο είναι στημένο ένα τραπέζι με πράσινη τσόχα. Γύρω του κάθονται ο έφηβος και τέσσερις άγνωστοι και παίζουν χαρτιά. Οταν η μητέρα του παιδιού μπαίνει στο δωμάτιο και τον ρωτάει πώς πάει το διάβασμα, εκείνος απαντά πώς ψάχνει στο Ιντερνετ κάποιες πληροφορίες για μία εργασία. Η μητέρα ήσυχη κλείνει την πόρτα και αφήνει τον Γιωργάκη να συνεχίσει να τζογάρει με τον Nick-94, τον Tonyg-14, τον Sam11 και την Little-Lucy 15.

Η πρόσφατη τηλεοπτική διαφήμιση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την ασφάλεια στο Ιντερνετ και την επαγρύπνηση των γονέων αποδεικνύεται... προφητική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τους υπεύθυνους της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλ. Κυριακού, με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, οι έφηβοι στη χώρα μας αλλά και σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία, η Ισπανία και η Ολλανδία, χρησιμοποιούν το Ιντερνετ για να τζογάρουν. Μάλιστα, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε, στο συνολικό δείγμα των εφήβων το 5,9% ασχολείται με τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο. Τα Ελληνόπουλα έχουν αρνητική πρωτιά, αφού το ποσοστό των τζογαδόρων εφήβων φτάνει το 22%.

Εκτός από τον τζόγο, όμως, οι έφηβοι σε ποσοστό 58,8% μπαίνουν σε πορνογραφικές ιστοσελίδες. Πάντως, 4 στα 10 Ελληνόπουλα αναφέρουν ότι έχουν «αναστατωθεί» από περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, με την πλειονότητά τους να μην αντιδρά. Συνολικά 4.900 αιτήματα δέχθηκε η Γραμμή Βοηθείας 8001180015 ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κατά την περίοδο λειτουργίας της, από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως και τον Δεκέμβριο του 2012. Από αυτά τα 1.796 αφορούσαν εξάρτηση ή υπερβολική ενασχόληση με το Ιντερνετ ενώ περισσότερα από 350, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είχαν σοβαρά συμπτώματα εξάρτησης. 


Πηγή: Τα Νέα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου