Η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου κατά την Α΄ Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας


Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς
και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Χάριτι Θεού συνέρχεται σήμερα η Τακτική Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας. Και τούτο γίνεται σε μια εποχή ποικίλων αγκυλώσεων, αμφισβητήσεων και ακανθωδών προβλημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρελθούσα Διαρκής Ιερά Σύνοδος επέλεξε ως κεντρικό θέμα ενασχολήσεώς μας τις ημέρες αυτές: «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως».

Μεγάλη η ευθύνη μας, μεγάλο το βάρος της διακονίας, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, όπου η κοινωνία μας σταδιακά αποϊεροποιείται.
Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει εξαχρειώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει δημιουργήσει άγχος, θλίψη, αγανάκτηση και ανασφάλεια στον λαό μας.

Βεβαίως, όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα η κρίση είναι πνευματική. Την περιμέναμε, αφού οι πνευματικοί μας πατέρες την διαπίστωσαν από την εποχή όπου η ευμάρεια είχε παρασύρει τον λαό στον καταναλωτισμό και παρακολουθούσαμε την κοινωνική και πολιτιστική αλλοτρίωση να προχωρεί, αργά και σταθερά, σε όλα τα επίπεδα.

Ζήσαμε τον ευτελισμό του ανθρωπίνου προσώπου, την αύξηση του ευδαιμονισμού και του αθεϊσμού, την σταδιακή εξαφάνιση των παραδοσιακών αξιών, την αδυσώπητη μοναξιά των μεγαλουπόλεων, την διάλυση της οικογένειας.

Το πρόβλημα της ταυτότητος του Νεοέλληνα, που συνθλίβεται στον μύλο της παγκοσμιοποίησης και του άκρατου υλισμού, γίνεται τραγικό και έχουμε την εκκλησιαστική επαλήθευση ότι, όταν αρχίσουμε να προσκυνούμε το είδωλο, οι δοκιμασίες θα ενσκήψουν ταχύτατα και οι ψυχές θα σκοτεινιάσουν.

Το όλο θέμα θα αναπτυχθεί σε τρεις ενότητες:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τιτλοφορεί το θέμα του: «Η ποιμαντική της Εκκλησίας την εποχή των μνημονίων».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος θα εισηγηθεί με θέμα: «Δυσκολίαι της Εκκλησίας κατά την άσκησιν της ποιμαντικής Της».

Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος έχει ως θέμα: «Εκκλησία, νέες αντιλήψεις και νέες τεχνολογίες».

Ακόμη, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ θα αναπτύξουν αντιστοίχως τις εξής εισηγήσεις: α) «Επικαιροποίησις του Κανονισμού περί Εφημερίων και Διακόνων» και β) «Κανονισμός περί διοικήσεως, διαχειρίσεως και της εν γένει αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Θέματα σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησίας μας και την εναρμόνισή της ως προς την διοίκηση με τις σύγχρονες νομοθετικές ρυθμίσεις των συναφών αντικειμένων. Τους αδελφούς αυτούς θερμά ευχαριστούμε.

Την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων, θα προβούμε στην πλήρωση των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Ιδιαίτερα σήμερα, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε στους πνευματικούς μας καθρέπτες και να παρακαλέσουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας δώσει αυτομεμψία. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε την δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας. Και για να μιλήσουμε για ποιμαντική, θα πρέπει πρώτα να έχουμε την αυτογνωσία ποιοί πραγματικά είμαστε και πως μας βλέπει ο κόσμος, όχι μόνο ο στενός μας κύκλος, αλλά αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε, δηλαδή όχι μόνο όσοι δηλώνουν Ορθόδοξοι, αλλά και όλοι οι Έλληνες.

Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει. «Η χθες παρήλθε προ πολλού, ούτε καν την σήμερον ζώμεν, μας προέλαβεν η μεθαύριον», όπως επιτυχημένα έγραψε ο Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων.

Τα φοβερά προβλήματα που συσσωρεύθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας - ανεξέλεγκτη μετανάστευση, εγκληματικότητα, ανεργία, κίνδυνοι από κάθε λογής γείτονές μας, κατάρρευση της πολιτικής σκηνής, μόνιμη κρίση στην παιδεία, ακραίος λαϊκισμός, ανεργία, φτώχεια και τόσα άλλα - έχουν τρομάξει τους ανθρώπους, που μέσα στον ορυμαγδό των ακραίων φωνών αναζητούν νόημα ζωής και ελπίδα.

Ωστόσο, όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις μας διαβεβαιώνουν «ότι όπου επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η χάρις». Πολλοί επιστρέφουν στην Εκκλησία, αφού περιπλανήθηκαν στις ατραπούς της οδύνης και σαν τον άσωτο αναζητούν τον Πατέρα. Στους μετανοούντες ψηλαφούμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που κρυφά ενεργεί και πραγματοποιεί θαύματα μεταστροφών. Τα επόμενα χρόνια, πολλοί θα αναζητούν νόημα στη ζωή Της και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε.

Να η αποστολή, η ποιμαντική της Εκκλησίας μας. Δεν εξαντλείται σε καμμιά υλική βοήθεια αλλά δυναμώνει τις λυγισμένες ψυχές, δίνει το νόημα της ενότητος, εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το Όραμα.
Όραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη Χώρα μας.
Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου