Σταχυολόγημα συνέντευξης


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, παραχώρησε τις προηγούμενες ημέρες συνέντευξη σε μηνιαίο περιοδικό από την οποία σταχυολογήσαμε σημαντικές αναφορές του σε πνευματικά θέματα.

 
Κατά τη διάρκεια του μοναχικού βίου ήταν κάποιες στιγμές που μετανιώσατε για την επιλογή σας;
Έγινα μοναχός το 1980. Χειροτονήθηκα διάκονος τον ίδιο χρόνο και ύστερα από ένα έτος έγινα Αρχιμανδρίτης στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, επί Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Η επιλογή του μοναχικού βίου δεν είναι μια φαντασιοπληξία.
Είναι μια κοινωνία προσώπου. Ο Θεός δεν είναι μια ιδέα, δεν είναι ένα πρόσωπο. Η σχέση με τον Θεό είναι μια σχέση ερωτικής μεθέξεως. Αν δεν υπάρχει αυτό είναι αποτυχία. Στη ζωή του κληρικού υπάρχουν πολλά εμπόδια, αλλά όταν έχει πίστη αντεπεξέρχεται.
Από την πρώτη στιγμή που έγινα κληρικός είχα να αντιμετωπίσω δύο πολύ μεγάλους πειρασμούς, τη σάρκα και το χρήμα. Αυτά έπρεπε να πεθάνουν και πέθαναν για μένα. Είμαι καθαρός, δεν μπορούν να μου προσάψουν τίποτε, δεν έχω ούτε μια δραχμή σε καταθέσεις και περιουσία, δεν εξαρτώμαι από κανέναν, είμαι ελεύθερος και γι' αυτό μπορώ και μιλάω καινά λέω αυτό που πιστεύω.

Φοβάστε ότι θα μείνετε μόνος στα γηρατειά σας; 
Όχι. Και αυτό διότι δεν εστιάζω την κοινωνία με τους ανθρώπους σαν το γεγονός της ζωής μου. Αυτό που με γεμίζει ως μοναχό είναι η κοινωνία του Θεού μου. Με τον Θεό μου κοινωνώ καθημερινώς και χωρίς Αυτόν δεν μπορώ να ζήσω. επομένως, δεν είμαι ποτέ μόνος.

Στις πολύ δύσκολες ημέρες που διανύουμε το έργο της Εκκλησίας καθίσταται περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαίο. Πώς βοηθά η Μητρόπολη;
Η κατάσταση είναι τραγική και δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου επιδεινώνεται. Εμείς δίνουμε πάνω από 3.500 μερίδες φαγητού κάθε μέρα. Από τις 3.500 και πλέον μερίδες φαγητού που δίδονται στα συσσίτια της Εκκλησίας στον Πειραιά, πάρα πολλές δεν δίδονται ούτε σε Έλληνες ούτε σε Χριστιανούς, αλλά σε αλλοδαπούς. Η Μητρόπολη Πειραιά μπορεί να συγκεντρώσει σε ετήσια βάση περίπου 450.000 ευρώ. Αλλά κάθε χρόνο από δωρεές, από τα φιλόπτωχα ταμεία κ.λπ. συγκεντρώνονται περίπου 5.5 εκατ. ευρώ. ως εκ θαύματος. Πολλοί τα δίνουν σε είδος, δηλαδή 100 κιλά κρέας, κοτόπουλα κ.λπ. Δυστυχώς, όμως. πολλοί από τους έχοντες στη χώρα μας και στον Πειραιά, που υπάρχουν και τα γραφεία κάποιων εφοπλιστών, δεν συνδράμουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς .

Για τις εκτρώσεις ποια είναι η άποψή σας; 
Θεωρώ ότι είναι μια τρομακτική εγκληματική ενέργεια. Αυτό ισχύει ακόμη και σε βιασμό, διότι δεν ευθύνεται σε τίποτα η ψυχή η οποία έχει προσληφθεί μέσα σε ένα σώμα και έχει δημιουργηθεί από τον Θεό.

Για τους ομοφυλόφιλους ποια είναι η άποψή σας;
Τους αγαπώ απέραντα ως ανθρώπους, αλλά θεωρώ ότι ζουν μια δυστυχισμένη ζωή, έστω και αν χαμογελάνε και προσποιούνται ότι είναι ευτυχισμένοι. Και αυτό διότι ζούνε μια πληρέστατη διαστροφή της σεξουαλικότητας. Γίνεται και μια παράχρησις των ανθρωπίνων σωματικών οργάνων. Δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται ένα όργανο που αποβάλλει περιττώματα από το σώμα σε ερωτικό πεδίο. Αυτό αποτελεί πλήρη διαστροφή της ανθρώπινης ψυχής.


Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Εκκλησία θα έπρεπε να είναι πιο διαλλακτική και να μην αφορίζει ανθρώπινες πράξεις που στις ημέρες μας θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές;
Η Εκκλησία είναι διαλλακτική όταν ο κάθε άνθρωπος προσέρχεται ενώπιών της, παρουσιάζει τον τρόπο της ζωή του και ζητεί συγχώρεση για τις αμαρτίες του. Αυτό γίνεται στο πετραχήλι του παπά. Η Εκκλησία, όμως οφείλει να κηρύσσει και την ακρίβεια, η ακρίβεια είναι η διακήρυξη της αληθείας.


Οι αμαρτωλοί πρέπει να συγχωρούνται; 
Φυσικά. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί και όλοι έχουμε ανάγκη θείου Ελέους και θείας Συγγνώμης. Γι' αυτό ήρθε ο Χριστός στον κόσμο.



Η Εκκλησία δεν σώζεται, σώζει. Ο Χριστός δεν έχει ανάγκη υπερασπιστών, εμείς διακονούμε την πίστη μας με ακρίβεια και προσπαθούμε να ανοίξουμε δρόμο μέσα στο σκότος. Διότι σήμερα το τρίπτυχο, που μεγαλούργησε ο κόσμος ολόκληρος, Πατρίδα θρησκεία Οικογένεια, έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο τρίπτυχο sex. drugs, power . Αντιλαμβάνεστε την τραγωδία.


 Η Συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Crash"







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου